Begin 2023 werd bekend dat Lilian Day Jackson ernstig ziek is en niet meer beter wordt. Acteur/regisseur Raymi Sambo interviewde Lilian in 2020 maar plaatste het interview pas in april 2023, niet wetende dat dit haar laatste interview was. Hieronder staat het hele interview. 

(Op 24 april 2023 is Lilian overleden......)

 

 

Lilian Day Jackson is van oorsprong een Amerikaanse zangeres (geb. 3 maart 1960 in New York). Zij is de dochter van Art Blakey en heeft onder andere bij Hans Dulfer gezongen. Ze zat ook in de band Spargo, met o.a. de bijna 8 jaar oudere Ruud Mulder. Spargo behaalde successen met diverse hits, vooral You and Me, dat weken op nummer 1 stond. Nadat het succes van Spargo afnam, ging Jackson terug naar de Verenigde Staten, om haar zangkwaliteiten te verbeteren. Ze nam wat lessen en zong vooral in achtergrondkoortjes bij belangrijke concerten en van bekende bands, waar ze naar eigen zeggen veel van geleerd heeft. Eind jaren 90 en in 2017 en 2019 kwam Spargo weer samen voor een aantal optredens. Sinds 2017 is Jackson weer terug in Nederland.

Acteur/regisseur Raymi Sambo maakt een vijfdelige serie over de ‘powerladies’ uit de jaren tachtig die hem steun boden toen hij in Nederland kwam. De muziek van Spargo, Mai Tai, de Dolly Dots en Centerfold sleepten hem door moeilijke periodes in zijn leven heen. In Freshback blikt hij met de vrouwelijke sterren van toen terug op de 80’s en hoe zij deze periode hebben ervaren.

 

 Lilian Day Jackson - Got to control it (solo 1984)